40.000 tot 60.000 online vacatures met leeftijdsonderscheid

Van de 1,8 miljoen vacatures die in 2017 online zijn gepubliceerd, maakten er veertigduizend tot zestigduizend ten onrechte een onderscheid naar leeftijd. Dit leeftijdsonderscheid is meestal ten nadele van oudere werkzoekenden vanaf 40 jaar. Het gaat voornamelijk om beschrijvingen die op het eerste gezicht neutraal lijken, maar wel oudere werkzoekenden tegenhouden om te reageren. Zo bleek onlangs uit onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens (het College). Uit aanvullend onderzoek van het College blijkt bovendien dat leeftijdsverwijzingen een grotere rol spelen in de overweging om te solliciteren dan reistijd, salaris en type arbeidscontract samen.

Direct en indirect

Leeftijdsdiscriminatie is wettelijk verboden en het uitsluiten van groepen mensen in een vacaturetekst is dus verboden onderscheid. Het College spreekt van ‘direct onderscheid’ en ‘indirect onderscheid’. De vaakst voorkomende discriminerende functie-eisen zijn:

Direct onderscheid:

  • ‘Gevraagd: jonge kandidaat’
  • ‘Gevraagd: kandidaat tussen X en X jaar’
  • ‘Gevraagd: kandidaat X jaar of ouder’

Indirect onderscheid:

  • ‘Gevraagd: student’
  • ‘Gevraagd: starter’
  • ‘Aangeboden: bijbaan naast school of studie’

Bent u als arbeidsprofessional verantwoordelijk voor het opstellen van de vacatureteksten? Bekijk dan deze Vacaturecheck van het College, zodat u zeker weet geen verboden onderscheid te maken.

Reacties

Plaats een reactie