Miljoenen aan boetes uitgedeeld wegens schijnconstructies

Inspectie SZW heeft de afgelopen jaren 151 onderzoeken gedaan naar schijnconstructies bij organisaties, waarbij er 61 overtredingen zijn vastgesteld. De overtredingen betreffen onwenselijke constructies in onder meer de 24-uurszorg, werkconstructies met schijnzelfstandigen en gefingeerde dienstverbanden. Een boete voor een dergelijke overtreding kan flink oplopen voor werkgevers en hangt onder andere af van de grootte van de organisatie. Zo zijn er boetes uitgedeeld van enkele duizenden euro, maar ook honderdduizenden euro, aldus Inspectie SZW.

Wie is aansprakelijk?

Werken er mensen voor uw organisatie via een uitzendbureau? Let dan goed op. Dit betekent niet dat uw organisatie gevrijwaard is van verantwoordelijkheid. De Wet aanpak schijnconstructies bepaalt dat er sprake is van ketenaansprakelijkheid voor loon. Dat betekent dat niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk is voor betaling van het loon waar de betreffende medewerker recht op heeft.

Melding doen van arbeidsuitbuiting?

Krijgt u signalen van medewerkers over uitbuiting of onderbetaling? Zet dit dan meteen op de agenda en maak het bespreekbaar met de uw collega’s, directie en het uitzendbureau waar u zaken mee doet. Levert dat niets op, meld het dan bij de Inspectie SZW. Dat kan via de website van de Inspectie SZW onder de rubriek ‘meldingen’. Meldingen kunnen op naam, maar ook anoniem.

Reacties

Plaats een reactie