Maaltijdbezorgers Deliveroo hebben recht op arbeidsovereenkomst

De maaltijdbezorgers van Deliveroo zijn geen zzp’ers, maar werknemers die recht hebben op een arbeidsovereenkomst. In februari 2018 besloot maaltijddienst Deliveroo om de arbeidsovereenkomsten met de bezorgers niet meer te verlengen, maar voortaan te werken met een zogeheten overeenkomst van opdracht. FNV stapte naar de kantonrechter. Ze vindt dat binnen de rechtsverhouding tussen de bezorgers en werkgever er sprake is van een gezagsverhouding. Zo is de partnerovereenkomst tussen de bezorger en het bedrijf niet onderhandelbaar. De kantonrechter is het met de vakbond eens, zo bleek onlangs uit uitspraak van de Rechtbank Amsterdam.

Cao van toepassing
De rechter oordeelde niet alleen dat de bezorgers werknemers zijn, maar ook dat ze onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen. Er is namelijk sprake van vervoer van goederen over de weg. Deliveroo moet nu met terugwerkende kracht de cao gaan naleven.

Platformeconomie
De zogeheten platformeconomie is al lange tijd onderwerp van discussie, ook in de Tweede Kamer. Zo wordt er al een tijdlang gewerkt aan wetgeving, om deze aan te passen op de huidige arbeidsmarkt. Denk aan het sparen van pensioen voor zelfstandigen, minimumtarieven en het verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid.

In februari 2018 werkte de Riders Union FNV mee aan een artikel over de platformeconomie. Dit artikel kunt u hier teruglezen.

Reacties

Plaats een reactie