Aantal arbeidsongevallen wederom gestegen

Het aantal meldingen van arbeidsongevallen is gestegen van 4.212 in 2017 naar 4.368 in 2018. Ook in 2017 was het aantal arbeidsongevallen gestegen. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat dit (deels) te wijten is aan de groeiende economie. Omdat er sneller en efficiënter gewerkt moet worden, ontstaan er meer onveilige situaties en ongelukken. Het aantal arbeidsongevallen in kleine bedrijven is met 67 per honderdduizend werknemers) aanzienlijk hoger is dan bij grote bedrijven, waarbij 11 per honderdduizend werknemers betrokken zijn bij een arbeidsongeval. Zo bleek onlangs uit cijfers van de Inspectie SZW.

Inspectie en verbeterplannen
De Inspectie SZW is op dit moment bezig met uitbreiden van het aantal medewerkers om de balans tussen ongevalsonderzoek en proactieve inspecties te herstellen. Daarnaast bekijkt de Inspectie de mogelijkheid dat organisaties na een ongeval zelf met een verbeterplan komen waarin preventieve maatregelen zijn opgenomen.

Melding: online en telefonisch
Leidt een bedrijfsongeval tot de dood, dan dient u dit telefonisch te melden aan de Inspectie SZW via het gratis telefoonnummer 0800-5151. Overige meldingsplichtige ongevallen kunt u ook telefonisch melden via dit telefoonnummer of online via www.inspectieszw.nl.

Boete
Let op: heeft u een meldingsplichtig arbeidsongeval niet direct gemeld? Dan krijgt u een boete tot maar liefst € 50.000. Daarnaast kan uw werknemer proberen de schade op u te verhalen.

Reacties

Plaats een reactie