Geen billijke vergoeding na uitgebreid verbetertraject

Een ontslagen verpleegkundige van een zorginstelling ging in hoger beroep, om een billijke vergoeding én vergoeding van de kosten van rechtsbijstand te eisen. De kantonrechter had eind vorig jaar de arbeidsovereenkomst ontbonden, op grond van disfunctioneren. Alhoewel de werknemer het hier niet mee eens was, schaarde ook de rechter in dit hoger beroep zich volledig achter de werkgever. De werkgever had er middels verscheidene uitgebreide verbetertrajecten alles aan gedaan om het functioneren van de werknemer te verbeteren, zonder succes. Na al deze moeite was een billijke vergoeding voor de werknemer niet op zijn plaats, zo oordeelde het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch onlangs.

Geen schijn van kans
De medewerker eiste € 45.000 als billijke vergoeding. Ze probeerde de rechter te overtuigen dat de ontbinding van de arbeidsovereenkomst niet op grond van disfunctioneren had mogen plaatsvinden. Ze maakte geen schijn van kans, omdat de werkgever het ontslag goed had aangepakt. Ten eerste had de werkgever verschillende pogingen gedaan om het functioneren te verbeteren. Ten tweede had de werkgever alles netjes bijgehouden in het ontslagdossier.

D-grond of g-grond?
In dit geval is de werknemer ontslagen op de d-grond, dat is ontslag wegens disfunctioneren. Ook al zou de rechter in dit geval hebben geoordeeld dat de d-grond geen valide reden voor ontslag was, dan nóg zou de arbeidsovereenkomst niet worden hersteld. Dit komt doordat beide partijen het erover eens waren dat sprake was van een andere voldragen grond voor ontbinding: een verstoorde arbeidsrelatie, ofwel de g-grond.

Nieuw in 2020: de cumulatiegrond
Let op: op dit moment heeft u nog een voldragen ontslaggrond nodig om de arbeidsovereenkomst met een medewerker te ontbinden. Met de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die in 2020 ingaat, kunnen ook meerdere onvoldragen redenen samen voldoende aanleiding voor ontslag zijn. Dat heet de cumulatiegrond.

Reacties

Plaats een reactie