Steeds minder parttimers willen meer werken

Het aantal deeltijdwerkers dat meer wil werken neemt gestaag af. In 2014 waren er nog 583 duizend deeltijdwerkers die meer uren wilden werken, in 2018 waren dit er slechts 382 duizend. Onderbenutte deeltijdwerkers werken gemiddeld 18 uur en zouden 12 uur per week meer willen werken. Vooral flexwerkers en mensen met een vaste baan willen meer werken, bij zelfstandigen komt dit minder vaak voor. De meeste deeltijdwerkers die meer willen werken hebben een dienstverlenend beroep. Zo onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onlangs.

Onbenut arbeidspotentieel

Het zogeheten onbenut arbeidspotentieel bestaat uit deeltijdwerkers die meer zouden willen werken, maar ook mensen die op dit moment geen baan hebben. In 2014 was het onbenut arbeidspotentieel in Nederland nog ruim 1,7 miljoen, dit is in 2018 nog 1,1 miljoen. In het afgelopen jaar kregen steeds meer bedrijven te maken met personeelstekort. Kampt uw organisatie met een personeelstekort? Inventariseer dan eerst wie er binnen uw organisatie meer zou willen werken dan ze nu doen.

Reacties

Plaats een reactie