Wab ook nu al effect op contracten

HR kan nu al rekening houden met de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) die grotendeels vanaf januari 2020 ingaat. Zo is het vanaf januari 2020 mogelijk om werknemers langer in tijdelijke dienst te houden omdat de ketenbepaling van twee naar drie jaar gaat. Dat betekent dat als u nu iemand een tweede tijdelijk contract biedt dat eindigt op of na 1 januari 2020, u diegene nog een derde tijdelijk contract kunt geven. Krijgt deze medewerker een tweede, tijdelijk contract dat eindigt voor januari 2020, dan kunt u diegene geen derde tijdelijk contract geven. Ook hebben alle medewerkers vanaf januari 2020 recht op een transitievergoeding vanaf de eerste dag dat ze in dienst zijn. Loopt een contract af na januari 2020? Dan dient u deze medewerker een transitievergoeding te betalen als u haar of zijn contract niet verlengt.

Andere wijzigingen vanaf januari 2020

Naast bovenstaande wijzigingen, verandert er met de ingang van de Wab vanaf januari 2020 ook het volgende:

  • Meerdere onvoldragen, kleinere ontslagredenen maken ook een ontslag mogelijk.
  • De transitievergoeding bedraagt voortaan voor iedereen 1/3 maandsalaris per dienstjaar, waardoor het goedkoper wordt om werknemers met een lang dienstverband te ontslaan.
  • Payrollers worden gelijkgesteld aan gewone werknemers voor alle primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.
  • Vier dagen voordat een oproepkracht wordt ingezet, moet een werkgever diegene hierover informeren.
  • Kleine werkgevers (met maximaal 25 werknemers) kunnen compensatie krijgen voor uit te betalen transitievergoedingen als ze hun bedrijf moeten beëindigen wegen pensioen of ziekte.
  • Flexwerkers die het maximum van drie tijdelijke contracten of de maximale termijn van drie jaar hebben uitgediend, mogen drie maanden na afloop van hun laatste dienstverband opnieuw een flexibel contract krijgen bij dezelfde werkgever.
  • De ww-premie voor vaste werknemers wordt vijf procentpunten lager van voor flexibele krachten.

Benieuwd naar de gevolgen van de Wab voor uw organisatie? Volg de Wab masterclass op 12 september. Meer info: www.hr-update.nl

Reacties

Plaats een reactie