Sabbatical gaat het weer helemaal maken

De huidige generatie arbeidsvoorwaarden passeert de houdbaarheidsdatum.  Ze zijn gericht op  kostenbewaking, differentiatie en prestatiemanagement, zo constateerde Vlerick Business School afgelopen voorjaar in een onderzoek. Geen talent dat hier warm van wordt.

Ook de vele beloften over ontwikkeling doen het niet meer. Veel banen zijn tijdelijk, waardoor de beloofde scholing vaak buiten bereik blijft. De meeste arbeidsvoorwaarden hebben een beperkte wervingskracht en sluiten daarom niet aan bij de toenemende beweging op de arbeidsmarkt.

Dat er meer geworven wordt, ligt aan de versnelde uitstroom van ouderen. Een groot deel van de vacatures betreft vervangingsvragen. De braindrain neemt jaarlijks toe met ongeveer honderdduizend werknemers. Ondanks de werkloosheid is talent alweer schaars aan het worden.

Inkomenszekerheid is de grote wens van werknemers. Ze accepteren dat banen ongewis zijn, maar ze willen niet het gelag betalen van de flexibele arbeidsmarkt. Arbeidsvoorwaarden die hier op inspelen gaan het helemaal maken.

Zo zit de populariteit van het pensioen enorm in de lift, vooral bij jongeren. Pensioen keert ook uit aan nabestaanden en bij arbeidsongeschiktheid en het maakt deeltijdpensioen mogelijk. Zit je stil, je krijgt nog steeds wat je wil. Het zou zo maar de slogan van morgen kunnen zijn.

Verder kunnen we nog wat leren van de economische hoogtijdagen van voor de crisis. Een interessante was de sabbatical, een dure en complexe arbeidsvoorwaarde. Sommige grote bedrijven wilden ermee laten zien hoe modern hun werkgeverschap was. Tegenwoordig geldt een time out als verkapte werkloosheid. Twee jaar geleden werden er Kamervragen gesteld over het sabbatical van de bestuursvoorzitter van de Universiteit Leiden.

Maar in de nabije toekomst gaat het sabbatical het weer helemaal maken, zeker als werkgevers ook gaan opdraaien voor werkloosheidsuitkeringen. De TU Delft  heeft de sabbatical leave opgenomen in de cao. Die mag uitsluitend worden ingezet voor employability. Achmea heeft het zorgverlof onder de noemer sabbatical geschaard.

Het sabbatical van morgen is de ideale voorziening om werknemers uit de organisatie te verwijderen en ze in een paar maanden  op te lappen voor de volgende uitdaging. De expertise hiervoor is er ruimschoots.

Het aardige is dat werknemers meebetalen aan hun eigen recycling. In het verleden legden ze hun eigen spaarpot aan voor de sabbatical. Een sigaar uit eigen doos eigenlijk, maar meestal zijn dat de beste arbeidsvoorwaarden. Een tevreden roker is geen onruststoker, dat vergane adagium van voor de oorlog werkt op de arbeidsmarkt nog als een speer.

Reacties

Plaats een reactie