Time is on my side, yes it is

Het jaar zit er bijna op. Indien u nog allerlei dringende zaken moet afhandelen, dan wordt het de hoogste tijd. Zo kunt u zich aansluiten bij de collectieve ruststand die deze decemberperiode kenmerkt. Geen stappen meer zetten, laat staan nieuwe initiatieven ontplooien. Dat moet dan maar over een paar dagen als het nieuwe jaar zich aandient. Dan kunt u weer vol goede moed plannen maken, uitdagende doelen stellen, dromen najagen en misschien wel illusies koesteren.

Tijd kent maar één richting: vooruit. Wij mensen zijn in staat om terug te blikken en te zien wat we in dat eerdere tijdsgewricht wel of niet hebben gedaan of gerealiseerd. Het einde van het jaar is bij uitstek zo’n contemplatieve periode waarin dit tijdreizen een zinvolle besteding is van de uren en dagen die bol staan van religieuze symboliek. Symbolen die representeren dat er een begin is en dientengevolge ook een eind. Kerstmis staat symbool voor het nieuwe licht dat de duisternis verjaagt. Ofwel, de nieuwe kansen die zich aandienen. In het nieuwe jaar kunnen we weer fris van start. En dat is natuurlijk wonderlijk, want dat had op iedere andere dag ook gekund. En toch hebben wij blijkbaar behoefte aan een collectieve afsluiting van een bepaalde periode. Vervolgens gaan we met de moed der hoopvollen aan een nieuw jaar beginnen waarin onze plannen toch zeker gerealiseerd worden. Toch?

Jaar na jaar doen we dit zo. We nemen ons steeds voor om te stoppen met roken, minder vet te eten, de wijn wat langer onder de kurk te laten, onze partner frequenter onze liefde te betuigen, meer te bewegen dan strikt noodzakelijk, anderen meer aan het woord te laten, ons chagrijn in te ruilen voor onze lach of wat het ook is waar we onze zinnen op hebben gezet. En als deze prachtige voornemens maar niet willen lukken, hebben we altijd wel een verhaal paraat dat haarfijn uitlegt wat er tussen intentie en uitvoering is gekomen.

De tijd is altijd aan onze zijde. Of het gaat ooit lukken, óf we krijgen vrede met het feit dat het niet is gelukt. Ambities formuleren is iets anders dan ze realiseren. U bepaalt zelf hoe u uw eigen tijd invulling geeft. Een beetje zinvol kan geen kwaad. Zo kunt u over een jaar terugkijken en zeggen dat uw tijd welbesteed was.

Een prachtig 2018 voor ieder.

Reacties

Plaats een reactie