Verbloemen

De loopbaanadviseurs van de gemeente Zwolle helpen je om je in een krachtige en kansrijke positie te krijgen en te houden. Deze belofte komt van het Loopbaancentrum van de Overijsselse hoofdstad. Hoe doet het Loopbaancentrum dat? Door je te ondersteunen in je verantwoordelijkheid om jezelf aantrekkelijk te houden of te maken voor je werkgever en voor de arbeidsmarkt. Zo staat het tenminste op de hoofdstedelijke jobsite.

Veel meer komen we niet aan de weet, behalve dan dat Zwolle ‘enige jaren geleden’ de beste werkgever in de non-profitsector was. Bij navraag blijkt ‘enige jaren geleden’ terug te voeren naar 2008.

Zo is er wel meer dat vragen oproept bij het Zwolse loopbaancentrum. Bijvoorbeeld welke banen er in de aanbieding zijn. Geen enkele, zo blijkt uit invuloefeningen op de zoekmachine van de vacaturebank. ‘Er zijn geen vacatures gevonden’, luidt elke keer het digitale antwoord.

Misschien is er daarbuiten perspectief? Ook daar regeert de kaalslag. Begin augustus waren er 433 uitzendbanen tegen meer dan veertienduizend werkzoekenden in de regio. De werkloosheid was er een half procentpunt boven het landelijk gemiddelde, volgens een onderzoeksrapport van eind vorig jaar.

Gebrek aan resultaat is de achilleshiel van loopbaancentra. Ze zijn de spreekwoordelijke paraplu’s op de arbeidsmarkt: je ziet ze alleen bij slecht weer. Banen ho maar, ondanks de indrukwekkende rij diensten. Van loopbaanscans en assessments tot competentieonderzoek en coaching.

Natuurlijk is een loopbaancentrum geen banenmachine, maar wat dan wel? Inzetbaarheid, die wordt verbeterd. Precies daar rammelt de geloofwaardigheid van het loopbaancentrum. Sleutelen aan je inzetbaarheid zonder zicht op werk. Je ligt in de lappenmand.

Niet de dienstverlening is het probleem van loopbaancentra, maar hun reputatie als hospitaal op de arbeidsmarkt. Een reputatie die niet beter wordt door ronkende beloften over krachtige en kansrijke posities. Ziekenhuizen beloven ook niet dat patiënten genezen, wel dat ze de beste zorg krijgen.

Een stagnerende arbeidsmarkt doet pijn. Een loopbaancentrum doet ook pijn. De harde waarheid benoemen is beter dan deze te verbloemen. Ook dat getuigt van goed werkgeverschap.

Reacties

Plaats een reactie