• Alles
 • Arbeidsmarkt
 • Arbeidsrecht
 • Arbo
 • Coaching
 • Detacheren
 • Flexwerk
 • Inzetbaarheid
 • Mobiliteit
 • Opleiden & leren
 • Re-integratie
 • Recruitment
 • Talent management
 • Werving & Selectie
 • Wetgeving

Feiten en fabels over de oudere werknemer

door Jan-Dick Verheul
Alhoewel de economie aantrekt, blijft werkloosheid onder vijftigplussers aan hoge kant. Want er mogen dan meer banen zijn, veel organisaties zijn nog huiverig om deze in te vullen met vijftigplussers. Vooroordelen over trage, oudere werknemers die regelmatig ziek zijn en niet met hun tijd meegaan, hebben nog steeds de overhand. Maar heeft het aannemen van 50+ medewerkers dan helemaal geen nadelen? Jan-Dick Verheul, eigenaar van ErvarenJaren, een uitzendbureau voor vijftigplussers, vertelt over het werken met en detacheren van vijftigplussers.

Uit hetzelfde laken een pak?

Het bemiddelen van 50-plussers en het bemiddelen van jongere professionals is niet hetzelfde. Zo is het profiel van onze uitzendkrachten gemiddeld genomen wel even iets anders. Het zijn mensen met een langere werkervaring en een meer ingericht leven. Dat zijn geen jobhoppers! Een keuze voor een nieuwe werkomgeving is voor hen een relatief belangrijke beslissing.

Voor het eerst naar een uitzendbureau

Het werken via een uitzendbureau is voor lang niet alle vijftigplussers een bekend fenomeen. Bij deze doelgroep moet je meer tijd besteden aan de voorlichting over de werkwijze van een uitzendbureau, de klant en de functie die daar wordt aangeboden. Het voordeel hiervan is dat er ook meer binding ontstaat tussen het uitzendbureau en de uitzendmedewerker. Ook wordt de keuze voor de baan een meer weloverwogen beslissing.

Passend werk en kleine offers

In eerste instantie moet je natuurlijk altijd proberen om passend werk te zoeken voor vijftigplussers. Maar soms is dat passende werk er simpelweg niet en dan moet je verder kijken naar werk dat niet precies op alle competenties matcht. Zorg dat je dit wel goed weet te onderbouwen. De vijftigplusser zal zich ook moeten realiseren dat het verkrijgen van een nieuwe baan mogelijk kleine offers en investeringen vraagt.

Nadelen?

Het is moeilijk om zwart-wit te omschrijven wat de zogeheten ‘nadelen’ zijn van werken met vijftigplussers, ieder mens is anders. Automatisering is soms niet het sterkste punt van een medewerker van 50+, maar dat is geen wet van meden en perzen. Zo hebben we op dit moment verschillende uitzendkrachten die juist op dit gebied erg bijdehand blijken. Een ander opvallend aspect in het werken met deze doelgroep, is dat men te veel vasthoudt aan hun laatstverdiende salaris. Dit maakt ze duurder dan andere uitzendkrachten.

Vooroordeel of voordeel?

De voordelen van het werken met vijftigplussers zijn talloos! Het zijn loyale, betrouwbare, ervaren en gemotiveerde mensen. De organisaties waarbij we medewerkers detacheren zijn bijna zonder uitzondering positief. De angst dat vijftigplussers vaker ziek zijn is niet reëel. Het is een vooroordeel dat ik écht wil ontkrachten. Een groot voordeel van het werken met vijftigplussers, is dat je een veel kortere inwerktijd nodig hebt. Onze uitzendkrachten zijn juist door die ervaring meestal direct inzetbaar en kunnen goed zelfstandig werken. Over het algemeen is bijscholing niet eens nodig, er zijn in de huidige arbeidsmarkt over het algemeen genoeg passende functies te vinden.

Meer aandacht voor duurzame inzetbaarheid

Wij hebben vergeleken met andere uitzendbureaus veel persoonlijk contact met onze uitzendkrachten. We willen wensen en verwachtingen goed en regelmatig op elkaar afstemmen. Bestaat je personeelsbestand voor een groot deel uit 50-plusser? Blijf scholen en houd variatie in het takenpakket. Dat houdt mensen gemotiveerd.

Jan-Dick Verheul Eigenaar ErvarenJaren