• Alles
  • Arbeidsmarkt
  • Arbeidsrecht
  • Arbo
  • Coaching
  • Detacheren
  • Flexwerk
  • Inzetbaarheid
  • Mobiliteit
  • Opleiden & leren
  • Re-integratie
  • Recruitment
  • Talent management
  • Werving & Selectie
  • Wetgeving

Geschikte IT-kandidaten vind je zo

door Hanneke den Ouden
Onder de bijstandsgerechtigden bevindt zich een groep mensen die hoogopgeleid is, een IT-achtergrond heeft, goed Engels en vaak zelfs behoorlijk Nederlands spreekt. Een groep die staat te springen om aan de slag te gaan en iets terug te doen voor het land dat hen heeft opgevangen toen ze alles achter moesten laten. Vluchtelingen, of zoals ik het liever noem: nieuwe medelanders.

Aankloppen bij Bureau Werk & Inkomen van de gemeente op zoek naar IT-personeel? Toen ik als afdelingsdirecteur van een softwarebedrijf regelmatig op zoek was naar nieuwe collega’s heb ik hier geen moment aan gedacht. ‘Als je als IT’er in Nederland in de bijstand terecht komt, doe je iets niet goed’ heb ik ontelbare keren gehoord. Een logische gedachte: met de grote hoeveelheid vacatures zou het niet moeilijk moeten zijn een baan in deze branche te vinden. Maar geldt dat echt voor íedere IT’er?

Verborgen goudmijn

Ondanks de krappe IT-arbeidsmarkt weten werkgevers en statushouders elkaar maar moeilijk te vinden. De eerste vraag die werkgevers vaak tegenhoudt om vluchtelingen aan te nemen is of zij überhaupt wel mogen werken in Nederland. ‘Ja’ is het antwoord op die vraag. Zodra een vluchteling een verblijfsvergunning heeft en ook wel statushouder genoemd wordt, mag hij of zij hier werken.

Verouderde kennis?

Mogen werken en ergens aan de slag kunnen blijkt vaak niet hetzelfde te zijn. Door de vluchtperiode is technische kennis vaak wat verouderd. Diploma’s zijn niet goed te vergelijken, en certificeringen niet altijd aanwezig. Hoewel veel hoger opgeleide statushouders de Nederlandse taal redelijk snel oppikken, is het voor hen niet hun moedertaal. Wanneer jij puur op huidige kwaliteiten beoordeelt in het recruitmentproces, lijkt het wellicht niet aantrekkelijk om een kans te geven aan een statushouder.

Andere achtergrond levert nieuwe insights

Maar wat kun je zien als je verder kijkt? Iemand met een goede basis in de IT, die snel nieuwe technologie op kan pikken. Iemand die ontzettend gemotiveerd is om deze kans tot een succes te maken. Die extra wil investeren in het opdoen van technische kennis. Iemand met een andere achtergrond, die problemen vanuit een ander perspectief benadert en ook daarmee een waardevolle bijdrage aan jouw organisatie kan leveren.

Begeleiding maakt het verschil

Eerlijk is eerlijk: het gaat niet vanzelf. Er zal tijd gaan zitten in begeleiding, zowel op technisch als op cultureel gebied. Het helpt om in de eerste periode te werken met een coach die ervaring heeft in interculturele communicatie. Dit kan het verschil maken tussen een succesverhaal of een teleurstelling.

Subsidieregelingen

Vanuit gemeentes zijn verschillende subsidiemogelijkheden beschikbaar om de drempel om met een vluchteling te werken te verlagen. De beschikbare regelingen verschillen per gemeente en de mogelijkheden verschillen per kandidaat. Zorg dat je geïnformeerd bent en laat je goed adviseren zodat je weet wat de opties zijn. Contact met (verschillende) gemeenten onderhouden kost veel tijd, onderschat dit niet en schakel zo nodig een deskundige in.

Investering verlicht krapte op de arbeidsmarkt

Het tekort aan IT’ers zal niet vanzelf oplossen. Dit vergt investeringen van de overheid, maar ook van bedrijven. Een kans bieden aan een vluchteling is natuurlijk geen totaaloplossing voor het probleem, maar is één mogelijk puzzelstukje dat de krapte op de arbeidsmarkt verlicht. Zo kun jij als arbeidsprofessional iemand een nieuw perspectief bieden.

Hanneke den Ouden Eigenaar Code Together