• Alles
  • Arbeidsmarkt
  • Arbeidsrecht
  • Arbo
  • Coaching
  • Detacheren
  • Flexwerk
  • Inzetbaarheid
  • Mobiliteit
  • Opleiden & leren
  • Re-integratie
  • Recruitment
  • Talent management
  • Werving & Selectie
  • Wetgeving

Gooi het cv weg en vraag om een manifest

door Sheila Kroes
Het CV is op dit moment een visitekaartje. Op sommige sites zie je de meest gelikte cv’s in verschillende afdrukstanden, meerdere kolommen en verscheidene formats. Je krijgt daarmee een indruk hoe technisch onderlegd een sollicitant is, als deze opmaak tenminste door de sollicitant is gemaakt. Daarnaast kun je zien wat een sollicitant allemaal heeft gedaan. Helaas ontbreekt het belangrijkste onderdeel: waar een sollicitant naartoe wil en waarom.

Juist in deze tijd waarin zoveel mensen een carrièreswitch willen maken is een cv eerder een struikelblok dan een hulpmiddel. Ee cv vertelt je immers niet wie de sollicitant is en dat is wat je wil weten als je iemand aanneemt of bemiddelt. Je wil weten wat voor vlees je in de kuip hebt.

Flat versus round character

Wat doet iemands hart sneller kloppen, wat wil deze persoon echt van het leven en voor welke waarden staat deze sollicitant? Een cv, hoe mooi de lay-out ook is, geeft je hierop maar een heel beperkt zicht. Een cv is een flat character van een persoon. Het manifest daarentegen is het round character. Het geeft je een doorkijk naar iemands persoonlijkheid.

Een manifest is toch iets politieks?

Je kent de term ‘manifest’ vast vanuit politieke invalshoek. Bijvoorbeeld het Communistisch Manifest van Karl Marx. Ook de beroemde ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King valt als een manifest te bestempelen. Bedrijven zoals Apple, Nike en Coca-Cola stellen ook een manifest op. Stuk voor stuk sterke merken. Hun manifest geeft medewerkers een houvast, maar vooral focus en richting over het bedrijf en hoe hun eigen functie en bijdrage daarbinnen passen. Een manifest bevat de visie, missie en doelen van een bedrijf, maar ook de waarden. Het vertelt je waarom deze bedrijven bestaan en wat ze willen bereiken. De wijze waarop ze dat willen doen, maakt hier ook onderdeel van uit. Hun producten en diensten sluiten hier naadloos op aan.

De Golden circle

Deze bedrijven geven met een manifest op een geweldige wijze vorm aan de Golden circle, een marketingprincipe van auteur Simon Sinek. Hij stelt dat de crux om een product of dienst aan te schaffen de ‘why’ is van een bedrijf en niet het ‘what’, het product. Unieke producten zijn steeds moeilijker te creëren. Er is een heel scala aan mobiele telefoons te koop, maar waarom zie je dan zoveel mensen met dezelfde telefoons lopen? Wat onderscheidt deze telefoons van al die andere?

Manifest op individueel niveau

Het belang van de why geldt niet alleen voor producten en diensten, maar ook voor mensen. Wat onderscheidt de ene sollicitant van de andere? We vragen steeds minder om een sollicitatiebrief waarin staat wat iemand kan en steeds meer om een motivatiebrief. Ofwel: de why van de sollicitant. Als HR-medewerker of recruiter is het aan jou om in eerste instantie te achterhalen wat iemand onderscheidt van andere sollicitanten. Wat maakt dat iemand écht bij het bedrijf past? Als een sollicitant je kan laten zien waar diegene naartoe wil, wat zijn passie en drive is, welke waarden belangrijk zijn, welke doelen hij heeft, op welke wijze hij of zij deze wil realiseren; dan kan jij bepalen of er een match is. Al deze punten maken immers onderdeel uit van het manifest.

Dat vereist echter wel dat jij de volgende vragen kan beantwoorden voor de organisatie:

  1. Waarom doen we wat we doen?
  2. Waar staan wij voor?
  3. Wat is ons doel?
  4. Wat is onze missie?
  5. Hoe willen we deze realiseren?
  6. Wat vinden we essentieel in wat we onze klanten bieden?
  7. Wat vinden we essentieel in wat we onze medewerkers bieden?
  8. Wat mag het ons kosten om ons doel te bereiken?
  9. Wat is onze bedrijfscultuur?
  10. Hoe willen we bekend staan als bedrijf?

Dit zijn best lastige vragen, vooral omdat ze vergen dat je over de dieperliggende argumenten nadenkt (de why’s) en op een hoger abstractieniveau. Zo is geld eigenlijk nooit het juiste antwoord. De antwoorden op deze vragen zijn essentieel om als persoon of als bedrijf op lange termijn succesvol te zijn.

 

Sheila Kroes Auteur van ‘Geluk na ontslag’