• Alles
  • Arbeidsmarkt
  • Arbeidsrecht
  • Arbo
  • Coaching
  • Detacheren
  • Flexwerk
  • Inzetbaarheid
  • Mobiliteit
  • Opleiden & leren
  • Re-integratie
  • Recruitment
  • Talent management
  • Werving & Selectie
  • Wetgeving

Ont-moeten: succesvolle start van je coachingstraject

door Meike Bosch-Smit
Ieder loopbaancoachtraject begint met een eerste ontmoeting met de cliënt. Maar zoals het spreekwoord zegt: ‘You never get a second chance to make a first impression.’ Hoe zorg je er voor dat zo’n traject goed van start gaat? Wij vroegen het aan Meike Bosch, werkadviseur en loopbaancoach bij Het PersoneelsPunt. Lees in dit artikel hoe zij gebruikmaakt van vier krachten om een coachtraject tot een succes te maken.

Meike Bosch – werkadviseur en loopbaancoach bij Het PersoneelsPunt

Ontdekkingsreis
Als loopbaancoach ben ik met de cliënt op ontdekkingsreis naar het antwoord op zijn of haar loopbaanvraag. Ik geloof in de eigen kracht en de ‘eigen wijsheid’ van de cliënt. En hier verwonder ik me over. Ik ben de gids van de cliënt en de cliënt is gids van mij. Ik ontmoet de cliënt door gebruik te maken van vier krachten:

1. De kracht van aanwezigheid
2. De kracht van het waarnemen
3. Wilskracht
4. De kracht van ‘eigen wijsheid’

De kracht van aanwezigheid
Ik ga gesprekken onbevangen en met open aandacht in, zo staat er ruimte voor de cliënt. Zonder verwachtingen en oordelen over goed en fout vindt de eerste ontmoeting plaats. Door open, oprecht en liefdevol aanwezig te zijn, bij mezelf en mijn cliënt, ontstaat ruimte.

Foto Isolde Fluitsma

 

‘Voorbij goed en fout
ligt een veld van mogelijkheden.
Dit is de plek waar ik de cliënt ontmoet ’

Een ruimte waarin alles er mag zijn. Waar de cliënt helemaal zichzelf kan zijn en zich veilig en op zijn gemak voelt. Een ruimte waarin ik aandacht heb voor hoe het op dat moment met de cliënt en zijn of haar energie is en waar de cliënt zich gehoord en gezien voelt. Waar pijn er mag zijn.

De kracht van het waarnemen
Door puur te horen, zien en voelen sluit ik aan bij de cliënt. Ik kijk naar de leerstijl, stel steeds vragen en ga ik met de flow mee. Ik stuur waar nodig bij en vat samen. Zonder te interpreteren vertel ik de cliënt welke patronen ik waarneem. Op gevoel doe ik oefeningen met de cliënt. Zo heb ik laatst fotokaartjes ingezet in een coachgesprek. Ik heb mijn cliënt beelden laten kiezen bij haar coachvraag en haar hierop vrij laten associëren. Zo zag mijn cliënt haar loopbaanperspectief met spel, plezier en beweging. Een andere cliënt was wat druk in zijn hoofd. Met hem ben ik gaan wandelen. Dat hielp hem om zijn gedachten beter te ordenen. Door goed waar te nemen, zie je waar je cliënt behoefte aan heeft en kan je ondersteuning bieden in de juiste vorm.

Wilskracht
In gesprekken vertellen cliënten me regelmatig dat ze van alles moeten. Bijvoorbeeld iedereen gedag zeggen, op een bepaald niveau werken, een bepaald vak kunnen uitoefenen, door anderen aardig of slim gevonden worden en niet mogen falen of boos worden. Door al die ‘moetjes’ kunnen ze verwijderd raken van wat zij eigenlijk echt ‘willen’. De kunst is dan om de cliënt te laten ontdekken: wat maakt dat ik het moet? Wat mag ik ‘ont-moeten’ van mezelf? Waar verlang ik naar? Waar wil ik helemaal voor gaan? Wat wil ik doen om dat te bereiken?
Alles wat je aandacht geeft groeit. Zowel positief als negatief. Als de cliënt zich actief focust op het werk dat hij of zij graag wil doen, gaat dat groeien. Dat heeft positieve energie. De omgeving ziet dat ook. Dit helpt de cliënt bij het vinden van werk dat bij hem of haar past.

De kracht van ‘eigen wijsheid’
Het gaat erom dat de cliënt zichzelf ontmoet. De cliënt leert zichzelf en het werk waar hij of zij van houdt beter kennen. Door de zelfkennis, die mijn cliënt opdeed, kwam ze er bijvoorbeeld achter dat ze kinderen met spel, plezier en beweging de eigen kracht en verbinding met anderen wilde laten ontdekken. Ze is stappen gaan zetten om kinderen les te geven in sociale vaardigheden en weerbaarheid. Zo kwam ze dichter bij zichzelf, bij haar ‘eigen wijsheid’ en bij werk dat bij haar past.

Meike Bosch-Smit Werkadviseur en loopbaancoach bij Het PersoneelsPunt