• Alles
  • Arbeidsmarkt
  • Arbeidsrecht
  • Arbo
  • Coaching
  • Detacheren
  • Flexwerk
  • Inzetbaarheid
  • Mobiliteit
  • Opleiden & leren
  • Re-integratie
  • Recruitment
  • Talent management
  • Werving & Selectie
  • Wetgeving

Performance management cyclus á la 2018

door Janneke Veger
Steeds meer bedrijven schaffen het traditionele beoordelingsgesprek af. In plaats van terugkijken op het verleden, komt de nadruk te liggen op constructieve vragen die je medewerker verder helpen. Een goed idee, aldus beloningsexpert Kilian Wawoe. Sterker nog: het is een van de vier pijlers van effectief beloningsbeleid, zo schrijft hij in zijn laatste boek Het Nieuwe Belonen. Deze beloningsmethode is gebaseerd op jarenlang onderzoek. Maar hoe ziet zo’n performance management cyclus 2.0 er volgens Wawoe uit?

Doelen

Ten eerste is  het belangrijk om uitdagende, maar ook realistische doelen te stellen. Ten tweede zou je dit niet alleen aan het begin van het jaar moeten doen, maar is het onderdeel van een doorlopend proces.

 Houd het stellen van doelen kort-cyclisch en flexibel.

Feedback

Het geven en ontvangen van feedback is niet altijd eenvoudig. Toch is het van het allergrootste  belang voor iedere professional en zou feedback het hele jaar door gegeven moeten worden. Alhoewel er allerlei apps zijn voor het geven van feedback aan medewerkers, blijft de persoonlijke dialoog de beste methode.

Een handige regel om te onthouden: wat je medewerker in huiselijke kring over het werk en collega’s zegt, zou hij of zij ook op werk moeten zeggen. Zit daar een groot verschil in? Dan is er een tekort aan feedback.

Jaargesprek

Het lijkt er inmiddels misschien op dat je het formele jaargesprek gemakkelijk kunt overslaan, met al die constante feedback, maar Wawoe waarschuwt dat jaargesprekken overslaan onverstandig is wegens juridische redenen. Het jaargesprek moet gericht zijn op het geven van feedback op basis van zoveel mogelijk metingen en bronnen. Vertel de medewerker of hij wel of niet voldoet. Is dit niet het geval, zet dan een verbetertraject in.

Vergeet niet om ook te denken aan de duurzame inzetbaarheid van de medewerker en probeer vooruit te blikken naar de toekomstbestendigheid van medewerker in relatie tot zijn of haar werk.

Coach

‘Alle professionals zouden een coach moeten hebben,’ vindt Wawoe. De coaching hoeft volgens hem niet door een direct leidinggevende verricht hoeven worden. Hier kan ook een gecertificeerde collega of externe coach aan te pas komen.

Training

Iedere professional zou verplicht tijd moeten besteden aan het bijhouden van kennis van zijn of haar vakgebied. Op dit moment is dat alleen verplicht bij bepaalde beroepen, zoals artsen, advocaten of accountants.

Het initiatief om up to date te blijven zou niet alleen bij de werkgever, maar ook bij de medewerker zelf moeten liggen.

Stresspreventie

Als een medewerker uitvalt door stress, dan is dit voor menig werkgever een dure aangelegenheid. Het is vaak een langdurig traject om na een burn-out weer terug te keren op de werkvloer. De oorzaak van een burn-out kan zowel in de zakelijke als in de privésfeer liggen.

Geld is vaker een bron van stress dan je zou denken. Menig medewerker zou gebaat zijn bij financiële coaching, om beter te leren omgaan met zijn of haar inkomsten en uitgaven.

Vitaliteit

Het bevorderen van welzijn van je medewerkers kan op verschillende manieren. Uit de praktijk blijkt, dat vitaliteitsprogramma’s, waarbij iedereen advies op maat krijgt, een goede investering vormen. Het aantal ziektedagen en burn-outs lopen terug terug, vitale medewerkers zijn productiever. Daarnaast is het een buitenkans voor een werkgever om te laten zien dat hij geeft om het welzijn van werknemers,

Meer lezen over succesvolle beloningsstrategie en het motiveren van medewerkers? Bekijk dan Het Nieuwe Belonen in de online HR Bibliotheek.

Janneke Veger Redactie Platform Aan De Slag