
Een vluchteling naar een baan coachen, hoe doe je dat?
door Anneke Bots“Het is supermooi als het lukt om iemand aan het werk te helpen. Een baan heeft zoveel impact op je leven. Voor iedereen, of je nou nieuw bent in Nederland of niet. Als jobcoach kan ik mensen vooruit helpen, maar het brengt mij ook buiten mijn comfortzone. Ik moet de boer op – bedrijven benaderen of ze bereid zijn om iemand die nieuw is in Nederland een kans te geven. Daar leer ik zelf ook veel van.”
Intelligent en gemotiveerd
“De meeste bedrijven reageren positief. Ze zien het ook als een kans op gemotiveerd personeel. Zoals bij Daniël uit Eritrea: hij heeft geen opleiding, maar hij is intelligent en gemotiveerd – een medewerker met veel potentie. Ook de vraag naar technische ervaring is groot. Soms benaderen werkgevers mij. Zo kreeg ik de vraag of ik nog zo iemand als Daniël wist. En een werkgever zei laatst: ‘liever een gemotiveerde kandidaat waar ik in het begin wat meer tijd moet insteken, dan een ongemotiveerde kracht met papieren’.”
Extra uitleg
“De taal is het grootste struikelblok. Collega’s moeten bereid zijn om langzamer te praten of extra uit te leggen. Gelukkig zijn er altijd wel mensen die zich ontfermen over hun nieuwe collega. Maar soms lopen dingen toch niet zoals verwacht. Zo is het contract van een Syriër die ik aan zijn eerste baan heb geholpen niet verlengd. Heel jammer, maar dat kan altijd gebeuren, ook bij Nederlanders.”
Geen keuze gewend
“Ik kan iemands sterke eigenschappen benadrukken en cultuurverschillen overbruggen. Zo kreeg Daniël tijdens een sollicitatiegesprek de vraag: ‘wat zou je graag willen doen?’ Hij wil alles aanpakken en is het niet gewend om een keuze te hebben. Zijn antwoord was daarom: ‘Het maakt mij niet uit’. Nederlanders interpreteren dat als ongemotiveerd. Ik kan dat toelichten en vertellen dat Daniel een enorme aanpakker is. Mijn tip voor een beginnende jobcoach is vooral de tijd te nemen om je cliënt goed te leren kennen en door te praten op wat iemands wensen en ambities zijn.”
Lachen en huilen
“De mensen die ik begeleid heb, tonen kracht en doorzettingsvermogen. Je leert elkaar echt kennen. We lachen samen en huilen samen. Jobcoach zijn heeft mijn wereldbeeld veranderd. En het is prachtig om iemand verder te kunnen helpen. Als je jobcoach wilt worden, vooral doen! VluchtelingenWerk Nederland is een netwerk met veel kennis en training. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid.”
Drempels overwinnen
Vluchtelingen willen zelf graag zo snel mogelijk meedoen. Toetreden tot de arbeidsmarkt betekent drempels overwinnen: de taal leren, inburgeringsexamen halen, leren een nieuw netwerk op te bouwen en een baan zoeken. Vrijwillige arbeidscoaches in het hele land worden door VluchtelingenWerk speciaal getraind om vluchtelingen te helpen om arbeidsmarktfit worden. Eén van de werkprojecten van VluchtelingenWerk is ‘Vluchtelingen Investeren in Participeren’ (VIP). De afgelopen twee jaar hebben meer dan 300 coaches ruim 1.500 vluchtelingen bijgestaan.
Wil je ook gemotiveerde werknemers en meer diversiteit op de werkvloer? Bekijk dan deze folder