
Zelfvertrouwen: de sleutel tot een succesvolle carrière?
door Jack JansenRyanair baas Michael O’Leary, een van de rijkste Ieren van dit moment, is ontegenzeggelijk een succesvol zakenman. Vanaf 1991 zwaait hij de scepter bij deze no frills luchtvaartmaatschappij. De term ‘no frills’ wil zeggen dat je zo’n beetje voor alles betaalt nadat je een ogenschijnlijk goedkoop vliegticket gescoord denkt te hebben. Een business-model dat de markt heeft opgeschud en absoluut in opkomst is. Heeft O’Leary zijn succes te danken aan zijn zelfvertrouwen?
Inlevingsvermogen maakt plaats voor zelfvertrouwen
Het heeft er alle schijn van. Michael O’Leary zegt wat hij denkt, ook al gaat dit volledig tegen de bestaande orde in. Door dit succes heeft hij macht gekregen en inmiddels weten we waar dat toe kan leiden. Meer dan 400.000 passagiers zijn dezer dagen gedupeerd door het van de een op de andere dag schrappen van vluchten. Ook dat is zijn verdienste. Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Aan inlevingsvermogen des te meer.
Van zelfvertrouwen naar narcisme
Vanuit zelfvertrouwen kunnen we een onzichtbare grens overschrijden en in het luchtruim van narcisme terechtkomen. Eenmaal daar aangekomen nemen we wel waar wat een ander van ons vindt. Dat weerhoudt ons er echter niet van datgene te doen waarvan wij denken dat het bijdraagt aan ons succes. Het doel heiligt de middelen, want we kunnen tenslotte niet met alles en iedereen rekening houden.
Succes als keuze?
Veel literatuur over zelfvertrouwen komt overwaaien uit Angelsaksische landen en dan vooral de VS. De teneur is dat we ons leven en onze carrière volledig in eigen handen hebben. ‘Succes is een keuze’, wordt ons als worst voorgehouden. En omdat we de ander eerder geloven dan onszelf, zeker als deze succesvol beweert te zijn, volgen we de stappenplannen van deze zelfbenoemde apostelen. Maar getuigt dat van zelfvertrouwen? Wat maakt dat we zo graag succesvol willen zijn dat we bereid zijn ons gedrag te laten bepalen door anderen. Succes wordt verkocht als een cursus taartbakken voor beginners. ‘Ook jij kunt het leren.’
Succes middels competitie
Zolang we succes definiëren in competitieve termen, zullen we moeten strijden met de concurrenten (beter, goedkoper, sneller), leveranciers (uitwringen), klanten (u bent koning) en onze collega’s (de fout ligt bij hen). Al deze strijd kan zeker tot succes leiden. De O’Leary’s van deze wereld zijn het bewijs.
Herdefinieer succes
Definieer daarentegen een succesvolle carrière als een loopbaan die je geleerd heeft dat je niet alles naar je hand kunt zetten. Onderweg merk je dat je beschikt over talenten, discipline en eigenwijsheid. Dat je kunt volharden als dat nodig is en opgeven als je niet meer verder kunt. Soms blijkt een droom een illusie te zijn en moet je loslaten. Succes is de optelsom van alle winst en verlies.
Onze carrière is ons levenspad. Dit pad bewandelen we nooit alleen, we doen dit altijd samen met anderen. Deze ervaring van het delen met anderen geeft ons een rijk en succesvol gevoel. Het gevoel van zelfvertrouwen. En het is dit vertrouwen in het ‘zelf’ dat ervoor zorgt dat we succesvol zijn.
Met vertrouwen, zonder oordeel
Dus inderdaad, zelfvertrouwen draagt bij aan een succesvolle carrière. En een succesvolle carrière draagt bij aan zelfvertrouwen. Het enige wat we hoeven doen is al onze ervaringen serieus te nemen en niet te oordelen over onszelf of onze resultaten. En last but not least, moeten we begrijpen dat zelfvertrouwen iets anders is dan jezelf constant centraal stellen. Want niet alleen O’Leary stelt zichzelf als middelpunt in zijn universum. Als zelfbenoemd ‘regisseur van ons eigen succes’ doen wij daar maar al te graag aan mee.