Acht tips voor een zorgvuldige sollicitatieprocedure
Hoe zorgt u voor een heldere en zorgvuldige sollicitatieprocedure? Die ook nog eens up to date is, dus rekening houdt met het gebruik van sociale media en digitale selectiemethodes. Onlangs heeft de beroepsvereniging voor HR-professionals, de Nederlandse Vereniging voor Personeelbeleid (NVP), haar veelgebruikte sollicitatiecode geactualiseerd. Rini de Groot, voorzitter van de Sollicitatiecodecommissie van de NVP, geeft u tips voor een zorgvuldige sollicitatieprocedure.
Medewerkers mokken vaak op hun baas. Maar collega’s die uitblinken, daar trekken ze zich juist aan op. Zet de uitblinkers daarom vooral in om talent te aan trekken: iedereen wil graag onderdeel uitmaken van slimme en succesvolle organisaties. Tien argumenten waarmee de uitblinker de twijfelende sollicitant over de streep trekt.
De werkgelegenheid trekt aan, het aantal vacatures groeit en de werkloosheid neemt af. Goed nieuws voor iedereen? Niet dus. Er dreigt een steeds grotere kloof te ontstaan tussen de begeerde tech savvy millennials en de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vanaf de zijlijn mogen arbeidsgehandicapten en vijftigplussers toekijken hoe er steeds meer banen ontstaan. Helaas: deze zijn niet voor hen.
Functiecreatie: de oplossing voor onbenut arbeidspotentieel
De helft van de organisaties wil niet iemand met een beperking in dienst nemen. De belangrijkste reden? Er zijn geen geschikte functies. Zo bleek onlangs uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Er is een enorm verschil tussen complexiteit van huidige functies en het beschikbare arbeidspotentieel. Toch is er een relatief eenvoudige manier om dit gat te dichten: functiecreatie.
Hoe voorkom je dat veelbelovende sollicitanten in hun privéleven problemen met zich mee torsen die toekomstig functioneren belemmeren? Er naar vragen mag niet tijdens een sollicitatieprocedure. Databestanden die je er op na kan slaan zijn er niet. Zelfs de scherpste sollicitatieprocedures kunnen niet verhinderen dat privéproblemen de werkvloer beïnvloeden.
Een arbeidsconflict is vervelend voor zowel de organisatie als de medewerker en kan de werksfeer negatief beïnvloeden. Soms leidt een arbeidsconflict zelfs tot langdurig verzuim. Maar hoe ga je om met een arbeidsconflict en welke stappen moet je zetten? Gebruik deze checklist.