E-zine

Meest recente artikelen in het E-zine

Bekijk alle artikelen

Strategische personeelsplanning, functiecreatie & de banenafspraak

De vergrijzing slaat toe. Voor veel bedrijven ontstaat er een tekort aan ervaren vakkrachten. Zaak is om hier op tijd op in te spelen, bijvoorbeeld door strategische personeelsplanning (SPP). Je kunt SPP tegelijkertijd gebruiken om de mogelijkheden voor een meer inclusieve organisatie zichtbaar te maken. En daarmee kan SPP ondersteunen bij het implementeren van de banenafspraak. Ik licht het toe.

Checklist Onboarding

Onboarding van nieuwe medewerkers heeft steeds meer de aandacht van arbeidsprofessionals. Onboarding betekent het zo snel en efficiënt mogelijk wegwijs maken van nieuwe medewerkers binnen de organisatie. Met een goede onboarding-aanpak, zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen binnen je organisatie en direct productief zijn. Lees in deze checklist meer over hoe je dit aanpakt en wat het je organisatie kan opleveren.

Checklist Loonbeslag

Medewerkers met financiële problemen: het komt meer voor dan je denkt. Vaak kom je hier (te) laat achter, namelijk als er loonbeslag wordt gelegd op het inkomen van je medewerker. Maar wat zijn de gevolgen van schuldproblematiek op je medewerkers én je organisatie? Bekijk in deze checklist wat je als HR-professional kan doen als er sprake is van loonbeslag, hoe je financiële problemen bij medewerkers herkent en wat je kunt doen om deze te voorkomen.

Checklist vertrouwenspersoon

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon is niet wettelijk verplicht, maar het kan wel een belangrijke maatregel van het arbobeleid in jouw organisatie zijn. Werkgevers zijn verplicht medewerkers te beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting, ook wel PSA genoemd. Naast het feit dat dit wettelijk verplicht is, kunnen hiermee werkstress en burn-outsignalen worden voorkomen of in een vroeg stadium gesignaleerd. Zo bespaar je hoge verzuimkosten. Maar wat doet een vertrouwenspersoon en waar moet een vertrouwenspersoon aan voldoen? Bekijk het in deze checklist.

Checklist: Werken in warm weer

De afgelopen tijd lopen de temperaturen weer langzaam op. Natuurlijk is mooi weer een fijn vooruitzicht voor de medewerkers die op vakantie gaan, maar voor de thuisblijvers kan werken in het warme weer zo nu en dan een uitdaging zijn! Maar wat zijn nou eigenlijk de (wettelijke) regels als het gaat om werken in hoge temperaturen? En wat kun je als arbeidsprofessional doen om ervoor te zorgen dat medewerkers goed, gezond en gemotiveerd kunnen blijven werken? Bereid je vast voor op de warme dagen en bekijk deze checklist.