E-zine

Meest recente artikelen in het E-zine

Bekijk alle artikelen

Checklist Loonbeslag

Medewerkers met financiële problemen: het komt meer voor dan je denkt. Vaak kom je hier (te) laat achter, namelijk als er loonbeslag wordt gelegd op het inkomen van je medewerker. Maar wat zijn de gevolgen van schuldproblematiek op je medewerkers én je organisatie? Bekijk in deze checklist wat je als HR-professional kan doen als er sprake is van loonbeslag, hoe je financiële problemen bij medewerkers herkent en wat je kunt doen om deze te voorkomen.

Strategische personeelsplanning, functiecreatie & de banenafspraak

De vergrijzing slaat toe. Voor veel bedrijven ontstaat er een tekort aan ervaren vakkrachten. Zaak is om hier op tijd op in te spelen, bijvoorbeeld door strategische personeelsplanning (SPP). Je kunt SPP tegelijkertijd gebruiken om de mogelijkheden voor een meer inclusieve organisatie zichtbaar te maken. En daarmee kan SPP ondersteunen bij het implementeren van de banenafspraak. Ik licht het toe.

Ontslag, hoe doe je dat ook alweer?

Je zal maar flink wat medewerkers hebben aangetrokken in de eerste helft van dit jaar. Om er na de vakantie achter te komen dat het er eigenlijk te veel zijn. Als je graag verder wil met wat minder medewerkers, ontkom je er niet aan om een aantal arbeidsovereenkomsten te ontbinden. Lees in dit artikel over de negen vormen van ontslag.

Medische keuring & sollicitatie: de spelregels

Mag je sollicitanten vragen naar hun gezondheid? Nee, maar keuren mag wel. Daar gelden wel strikte voorwaarden voor. Als die van toepassing zijn, maak dan vooral gebruik van de mogelijkheden. Dit zijn de spelregels voor de medische keuring van sollicitanten.

HR Tech & de gevolgen van robotisering

De arbeidsmarkt verandert als gevolg van robotisering en automatisering, maar wat zijn nou eigenlijk de effecten? En hoe kun je je hier als arbeidsmarktprofessional op voorbereiden? Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot legt in dit interview uit wat de lange termijn gevolgen zijn van robotisering op de arbeidsmarkt en wat dit betekent voor de toekomst voor arbeidsprofessionals en werknemers.