FNV: ‘Dure kinderopvang houdt ouders thuis’

Werknemers met kinderen zijn minder gaan werken. Dat blijkt uit een enquête van FNV en de stichting Voor Werkende Ouders. Een op de vier ouderparen zegt dat ze uren hebben ingeleverd, meestal vijf tot acht, of dat één van de twee helemaal is gestopt met werken. Tachtig procent zegt dat dit komt doordat de kinderopvang te duur is.

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher liet gisteren in een brief aan de Tweede Kamer weten dat het gebruik van kinderopvang in het eerste half jaar is gedaald met 13 procent. Volgens Asscher is dat vooral te wijten aan de crisis.

Volgens FNV-bestuurder Arbeid en Zorg Gijs van Dijk bewijst hun enquête juist dat de overheid moet stoppen met te bezuinigen op kinderopvang: ‘Uit de cijfers blijkt nu onomstotelijk dat het niet door werkloosheid komt, maar puur door het beleid. Op deze manier jagen we jonge ouders van de arbeidsmarkt.’