Competitief salaris van levensbelang

De arbeidsmarkt is weer in beweging. Er zijn weer banen en steeds meer mensen zoeken een nieuwe baan. Dan is het salaris een belangrijk onderwerp. Uit een onderzoek van werving- en selectiebureau Robert Half is gebleken dat het salaris weer onderhandelbaar is.

Uit het onderzoek blijkt dat 47% van de ondervraagde HR-managers meer bereid is tot salarisonderhandelingen dan een jaar eerder. 46% van de HR-managers denkt er nog steeds zo over als afgelopen jaar en 6% staat er zelfs minder voor open dan vorig jaar.

Door het aantrekken van de arbeidsmarkt is de positie van de werknemer versterkt. Vooral als het gaat om vacatures die moeilijk vervulbaar zijn. Om nieuwe talentvolle medewerkers aan te trekken is een competitief salaris dan ook van groot belang. Toch is het salaris niet het enige dat telt. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen van doorslaggevende betekenis zijn.