Werkbonus: een verspilling van ruim twee miljoen

Het stadsbestuur Rotterdam gaat zo’n 40.000 werkende Rotterdammers met een laag inkomen een extraatje geven. Deze zogeheten werkbonus bedraagt 50 euro en is bedoeld als signaal dat werken loont. Dit gaat de gemeente in totaal 2,3 miljoen euro kosten. Alleen werkenden met een inkomen van 100 – 130 procent van het minimumloon kunnen hier aanspraak op maken. De werkbonus is een initiatief van Leefbaar Rotterdam. Oppositiepartijen PvdA en VVD reageren kritisch. Zo berichtte NOS begin deze week.

Stigmatiserend of belonend?

Het is nog niet duidelijk wanneer de werkbonus wordt ingevoerd, deze moet eerst nog door het college van Burgemeesters en Wethouders worden goedgekeurd. De reacties zijn wisselend. Critici beweren dat een dergelijke regeling stigmatiserend werkt voor uitkeringsgerechtigden. Voorstanders vinden dat werk beloond moet worden.

Betere besteding

De vraag of de ruim twee miljoen niet beter besteed kan worden aan een project om de arbeidsmobiliteit te vergroten, blijft nog even onbeantwoord. Uit navraag bij de persvoorlichter van Gemeente Rotterdam blijkt dat er pas meer bekend wordt gemaakt over de specificaties van de werkbonus als deze definitief wordt ingevoerd.