Aantal gemelde arbeidsongevallen blijft stijgen

Het aantal gemelde arbeidsongevallen in 2017 is wederom hoger dan het jaar ervoor. In de afgelopen vijf jaar is het aantal gemelde arbeidsongevallen alleen maar toegenomen. Ook blootstelling aan gevaarlijke stoffen, onderbetaling en overuren die niet worden vergoed vormen een bedreiging voor de arbeidsgezondheid van medewerkers in Nederland. De Inspectie SZW heeft aangekondigd de zogeheten handhavingsketen flink te gaan uitbreiden. Dat betekent dat de komende tijd meer preventieve inspecties zullen plaatsvinden en er meer aandacht is voor het bestrijden van arbeidsuitbuiting en andere misstanden op de werkvloer. Zo bleek onlangs uit het jaarverslag 2017 van de Inspectie SZW.

Meer inspectie & preventie

In het Regeerakkoord, dat in oktober 2017 is gepubliceerd, werd al aangekondigd dat er 50 miljoen euro per jaar wordt vrijgemaakt voor de handhavingsketen van de Inspectie SZW. Omdat ongevalsonderzoeken meer tijd kosten dan reguliere inspecties, zijn er afgelopen jaar nog onvoldoende inspecties en onderzoeken op het terrein van gezond en veilig werken geweest. De komende twee jaar wordt de capaciteit om op arbeidsomstandigheden te inspecteren vergroot naar een structureel hoger niveau, aldus de Inspectie.

Reacties

Plaats een reactie