Aantal banen voor arbeidsgehandicapten gedaald in plaats van gestegen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma stelt de situatie voor arbeidsgehandicapten te rooskleurig voor. De banendoelstelling voor mensen met een arbeidshandicap zou ruimschoots zijn gehaald in het derde kwartaal van 2016. Nu blijkt dat die cijfers niet representatief zijn: terwijl het aantal reguliere banen en uitzendbanen in Nederland stijgt, is het aantal BSN-banen (banen voor mensen die onder de doelgroep Banenafspraak vallen) juist met bijna 10.000 gedaald ten opzichte van eind 2015. Dat blijkt uit de meest recente trendrapportage van het UWV.

Angst werkgevers

In Trouw legt Aard van der Gaag, commissaris van het zogenoemde ‘100.000 banen’-project, uit waarom het niet goed gaat met het banenplan. Werkgevers zijn bang dat het UWV de arbeidsgehandicapte die ze in dienst nemen na verloop van tijd toch als reguliere werknemer gaan zien. Ook denken ze dat de financiële voordelen dan vervallen en de medewerker niet meer mee telt voor de banenafspraak. Daarnaast zijn ze bang dat de no-riskpolis, waarbij de gemeente de kosten betaalt als de arbeidsgehandicapte langdurig ziek wordt, toch niet waterdicht zal blijken te zijn.

Meer weten over de no-riskpolis? Lees het hier.

Reacties

Plaats een reactie