Ernstig personeelstekort in procesindustrie

De komende zes jaar ontstaat er een schrijnend tekort aan technisch personeel. Alleen al fabrikanten van voeding, dranken en chemische producten verachten dat in de komende zes jaar drieduizend vacatures voor technici niet ingevuld kunnen worden. En die schatting is nog aan de lage kant, zo blijkt uit een gisteren gepubliceerde analyse van het UWV.

Op dit moment is 15% van het personeelsbestand van fabrikanten in de voeding, dranken en chemische producten ouder dan 55 jaar. Het aandeel onder operators is vaak nog groter.

In de procesindustrie, die bestaat uit de voedings- en genotsmiddelenindustrie en een aantal chemische branches, werken zo’n 250.000 werknemers. Vorig jaar nam het aantal vacatures nog af met 8% tot 9.200. Het UWV verwacht dit jaar een stijging van 20%.

In 2013 werd er al een kleine stijging van 300 vacatures gesignaleerd in de chemie, aardolie, bouwmaterialen, kunstof en farma. Dit jaar loopt het aantal vacatures verder op naar 6.660 en naar 8.400 in 2015.

Het rapport van het UWV kunt u via de tab rapporten op deze website downloaden.

Reacties

Plaats een reactie