Helft van de werkgevers ziet niets in garantiebanen

Op 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Doel van deze wet is in 2026 100.000 banen te scheppen voor mensen met een arbeidsbeperking bij reguliere bedrijven. Deze afspraak  hebben werkgevers, vakbonden en kabinet in 2013 vastgelegd in het Sociaal Akkoord. Werkgevers lopen hier nog niet warm voor. Zo’n 50% van de werkgevers ziet niets in deze zogenoemde garantiebanen.

AWVN en De Normaalste Zaak adviseren ruim 200 organisaties hoe garantiebanen kunnen worden gecreëerd, bijvoorbeeld door eenvoudige werkzaamheden bij hoger opgeleiden weg te halen. Ondanks de terughoudende houding van veel werkgevers zijn er al toezeggingen binnen. Schoonmaak, beveiliging en catering hebben tot 20126 al 10.000 banen toegezegd. Veder scheppen Achmea, Albert Heijn, Sportfondsen Nederland en NS enkele duizenden garantiebanen.

Een van de knelpunten is dat er nog veel onduidelijk is. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk om wie het gaat omdat de gemeenten nog iedereen in kaart moet brengen en UWV mag geen gegevens verstrekken. En dan zijn er nog de kleinere bedrijven die geen tijd hebben en die de deskundigheid niet in huis hebben om mensen met een arbeidsbeperking te begeleiden.

Tenslotte speelt er ook nog de financiële aansprakelijkheid. Want wie betaalt de aanpassing van de werkplek en hoe zit dat als een bijstandsgerechtigde ziek wordt. Dat is voor de Wajong geregeld, voor de bijstand niet. Er zijn nog veel barrieres te beslechten en er is nog een lange weg te gaan.

Reacties

Plaats een reactie