Werkgevers laten Participatiewet links liggen

In het kader van de Participatiewet moeten er dit jaar ongeveer 8.500 aan het werk worden geholpen. In januari zijn er niet meer dan 20 vacatures gepubliceerd waarin gericht wordt gezocht naar mensen die onder de normen van de Participatiewet vallen.

In Aan de Slag hebben we al vaker aandacht besteed aan de Participatiewet. Doel is om binnen tien jaar 125.000 extra mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit jaar moeten zo´n 8.500 mensen die binnen de contouren van de Participatiewet vallen, aan de slag worden geholpen. Als dat aantal niet wordt gehaald, dan heeft het kabinet jaarlijks de mogelijkheid een dwingend quotum in te stellen.

Manco
Het resultaat is tot nu toe teleurstellend. En als we in dit tempo doorgaan, zal het kabinet nog dit jaar een quotum instellen. Maar het kan zomaar gebeuren dat werkgevers in het vierde kwartaal heel veel garanties afgeven en dat de uitzendbranche heel hard op zoek gaat om mensen te vinden. Volgens Geert-Jan Waasdorp is een van de grote manco´s is dat we geen flauw idee hebben wat de doelgroep nodig heeft. We hebben de mensen waarom het eigenlijk gaat helemaal buiten de discussie gehouden.

Boete
Volgens Waasdorp is er nog een probleem en dat is de wet zelf. Het is voor werkgevers goedkoper om de boete te incasseren dan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Ook is het niet mogelijk om het quotum van een individueel bedrijf te verhandelen. De vraag is dan ook of deze wet stand houdt.

Reacties

Plaats een reactie