Wat moet je nou met big data?

Met big data krijgt het nieuwe werken een nieuwe betekenis. Stel je voor je baas registreert alles wat je doet. Hij kent je agenda, houdt bij hoeveel je mailt, is op de hoogte van je afspraken en weet waar je uithangt. Zo kan hij zien of je waardevol bent voor je organisatie en of je wel de juiste persoon op de juiste plaats bent.

HR analytics
Langzaam dringt big data de werkkamer van HR binnen. Met big data of HR analytics, kun je registreren wat werknemers doen en welke factoren of combinatie van factoren zorgen voor succes. HR-analytics is vooral effectief bij organisaties met meer dan 1.000 werknemers in een kantooromgeving met een formele bedrijfscultuur waar alles keurig wordt ingepland, zoals vergaderingen, interne en externe afspraken, verkoopresultaten en tevredenheidsonderzoeken.

Succesfactoren
Al die informatie wordt in het systeem geladen dat vervolgens berekent welke factoren leiden tot succes. Uit de resultaten kan veel worden afgeleid, bijvoorbeeld dat iemand met een uitgebreid netwerk productiever is.

Privacy
HR analytics staat nog in de kinderschoenen. Er zitten veel haken en ogen aan. Denk alleen maar aan de privacy van werknemers. Mag je iemand zo dicht op de huid zitten en wat is de uitwerking op gedrag als je het doen en laten van medewerkers constant in de daten houdt. Werkt dat niet contra productief?

Reacties

Plaats een reactie