Parttimer moet weer voltijds aan het werk

Er is geen land ter wereld waar zoveel mensen parttime werken als in Nederland. In 2003 had nog 59 procent van de Nederlandse beroepsbevolking een voltijdbaan (35 uur of meer), nu is dat nog maar 50,9 procent. Nieuwe generaties willen een goede balans tussen werk en privé, maar op lange termijn is dat niet te betalen.

Geniet zolang het nog kan. Hypotheken worden duurder, sociale zekerheid word ook duurder. Het wordt allemaal minder riant. “Ik voorspel dat het voor veel mensen financieel niet is vol te houden om 4 dagen te werken” zegt de Tilburgse hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. ‘’De voorkeur om parttime te gaan werken wordt met de nieuwe generaties steeds sterker. De luxe om dit te kunnen doen blijft niet. De gouden tijden zijn voorbij en er zullen meer uren moeten worden gemaakt om ons welvaartsniveau te behouden’’, Aldus Ton Wilthagen.

Dat zal nog een flinke mentaliteitsverandering vergen van de Nederlanders, want wij zijn gewend geraakt aan de deeltijdbaan. Het CBS meldde gisteren dat ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan werken. Werken is lang niet voor iedereen belangrijker dan vrije tijd, aldus de CBS-onderzoekers.

Dat blijkt ook wel uit de statistieken over het aantal uren dat wordt gewerkt. Vooral onder mannen daalde het aantal fulltimers (35 uur per week of meer) sterk. In 2003 draaiden vier op de vijf mannen een volle werkweek. Nu is dat gedaald tot nog geen drie op de vier mannen. De gemiddelde arbeidsduur in Nederland is 31 uur per week.

‘’We zijn door een Amerikaanse econoom weleens The first parttime economy in the world genoemd’’, zegt Wilthagen. Die reputatie van wereldkampioen parttime werken hadden we al. Internationaal vergeleken is de omvang van de werkweek in Nederland beperkt. Britten hebben werkweken van 42 tot 45 uur.

‘’Misschien is het te gemakkelijk om het aan de arbeidstijden te wijten, maar in Nederland wonen ook wel heel veel gelukkige mensen vergeleken met landen uit de rest van de wereld’’, blijkt uit onderzoek volgens onderzoeker Dick ter Steege van het CBS.

Reacties

Plaats een reactie