Discriminatie op de arbeidsmarkt. Ja, het bestaat in Nederland

Uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijkt dat er wordt gediscrimineerd naar afkomst en leeftijd. Opvallend is dat er niet (aantoonbaar) gediscrimineerd wordt naar sekse. De conclusie van het onderzoek is dat “de kans dat van mannelijke kandidaten van lagere of middelbare leeftijd van Nederlandse herkomst het cv wordt bekeken, zo’n twee keer groter is dan die van de overige etnische groepen.”

Het onderzoek
De onderzoekers hebben vergelijkbare cv’s van fictieve werkzoekenden van 23 jaar met vergelijkbare kwalificaties op online-vacaturesites geplaatst. Vervolgens werd er naar het klikgedrag gekeken. Had de kandidaat een Nederlandse achternaam, dan werd het cv gemiddeld 4,54 keer geopend. Bij kandidaten met een Antilliaanse achternaam 2,55; bij kandidaten met een Marokkaanse achternaam 2,41; met een Turkse achternaam 2,05 en met een Poolse achternaam 1,84.

Actie
Het kabinet zoekt naar oplossingen. Zo is er een overheidscampagne van start gegaan met de titel Zet een streep door discriminatie en minister Asscher laat onderzoeken in hoeveel cao’s afspraken worden gemaakt om de diversiteit te stimuleren.

Reacties

Plaats een reactie