Brede steun opvolger VAR Eerste Kamer

Een meerderheid in de Eerste Kamer steunt de Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Dba), de opvolger van de VAR. Deze overeenkomst moet schijnconstructies tegengaan. Bij de VAR komt het veelvuldig voor dat  zzp’ers als verkapte werknemers aan het werk zijn bij werkgevers, terwijl deze laatste geen loonbelasting en sociale premies hoeft te betalen.

Door de invoering van de Dba is het makkelijker te controleren of iemand ondernemer is of niet. Naar schatting is op dit moment 10-30% van de 800.000 zzp’ers die Nederland rijk is schijnzelfstandig.

Voorbeeldovereenkomsten
In de nieuwe wet kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers voorbeeldovereenkomsten opstellen en die de belastingdienst voorleggen. Maar het is ook mogelijk om een eigen overeenkomst op te stellen. De belastingdienst beoordeelt deze overeenkomsten. Bij goedkeuring hoeft de opdrachtgever, de organisatie die een zzp’er contracteert, geen loonheffingen in te houden en te betalen. De opdrachtnemer (de zzp’er) moet dan wel volgens de opgestelde en goedgekeurde overeenkomst werken.

Toezeggingen
Staatssecretaris Wiebes heeft wel een aantal toezeggingen moeten doen. Zo krijgen zzp’ers en hun opdrachtgevers tot 1 mei 2017 de tijd om aan de nieuwe contracten te wennen zonder meteen een streng oordeel te krijgen van de Belastingdienst. Ook een externe commissie zal de nieuwe contracten beoordelen.

Strengere regels

Al vanaf het begin is er felle kritiek op de Dba gekomen. Zelfstandigen waren bang dat ze door het strengere regime opdrachtgevers zouden kwijtraken omdat die door het inhuren van een externe loonbelasting zou moeten betalen. Die angst is nergens op gebaseerd volgens staatssecretaris Wiebes. De belastingdienst pakt alleen die zaken aan die duidelijk niet in de haak zijn.

Volgende week stemt de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel. De Dba treedt dan per 1 mei in werking.

Reacties

Plaats een reactie