Geen DBA-stress in 2017!

De handhaving van de nieuwe Wet DBA is uitgesteld tot ten minste 1 januari 2018. Dat betekent een jaar lang geen overheidscontrole op eventuele krakkemikkige modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en zzp-er, tenzij er sprake is van grof misbruik. Dat heeft staatssecretaris Wiebes van Financiën eind vorig jaar aan de Kamer toegezegd naar aanleiding van de paniek rond de invoering. Veel zzp-ers geven aan dat ze opdrachten mislopen door de DBA, opdrachtgevers durven hen niet meer in te huren vanwege de forse boetes bij niet juist ingevulde of nageleefde modelovereenkomsten.

Uitstel of afstel?
Medio 2017 wordt de implementatie van de Wet DBA opnieuw geëvalueerd. Dan valt het besluit over eventueel verder uitstel. In de tussentijd gaat de fiscus u zelfs helpen met het finetunen van die modelovereenkomsten, aldus de staatssecretaris. Goed nieuws dus voor zowel HR-managers als zelfstandige arbeidsmarktprofessionals. Het is ook nog mogelijk dat de Wet DBA weer wordt ingetrokken in 2018. Afstel hangt af van de komende kabinetsonderhandelingen na de verkiezingen in maart.

Gezagsverhouding
Wiebes gaat ook onderzoeken hoe het centrale criterium ‘gezagsverhouding’ beter aansluit op de arbeidsmarkt anno nu. In de voorganger van de DBA, de VAR-verklaring, waren er twee criteria van belang: de gezagsverhouding en het aantal opdrachtgevers. In de nieuwe modelovereenkomst is het enige criterium het ontbreken van elke gezagsverhouding. Maar dat is wel heel streng geformuleerd. Zo mag uw opdrachtgever wel het beoogde eindresultaat vastleggen, maar niet voorschrijven hoe u dat doel moet halen. Of een werkwijze of protocol onder een gezagsverhouding valt is niet altijd even duidelijk. Medio 2017 wordt de implementatie van de Wet DBA opnieuw geëvalueerd. Dan wordt besloten over eventueel verder uitstel. Of afstel, maar dat is afhankelijk van een volgend kabinet.

Reacties

Plaats een reactie