MBO-jongeren steeds kansrijker op arbeidsmarkt

Het gaat goed met mbo-jongeren op de arbeidsmarkt: er zijn steeds meer vacatures en er worden steeds minder WW-uitkeringen aangevraagd door jongeren. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen voor jongeren is in het eerste kwartaal van 2017 met een kwart afgenomen ten opzichte van afgelopen jaar. Er zijn steeds meer vakmensen nodig zijn en een mbo-opleiding is daar de juiste leerweg voor. Naast gewone banen is ook de leerbaan terug van weggeweest. Zo bleek afgelopen week uit cijfers van het UWV.

Terugkomst van de BBL

Jongeren die (nog) geen MBO-diploma op zak hebben naar werk begeleiden? Ook dat wordt gemakkelijker. Niet alleen de gewone vacatures, maar ook het aantal leerbanen neemt toe. Vorig jaar waren en nog zo’n 96.000 leerbanen, nu zijn het er al 101.000. BBL, Beroepsbegeleidende Leerweg, wint aan populariteit onder werkgevers. Zo kunnen ze gemotiveerde studenten zelf opleiden. Bekijk de mogelijkheden voor uw jongere, ongeschoolde cliënten op www.s-bb.nl.

Kansrijke beroepen

Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) heeft de kansen op de arbeidsmarkt per sector in kaart gebracht. Voor jongeren met mbo niveau 2 leidt de opleiding tot monteur mechatronica, logistiek medewerker of kok tot goede baankansen. Voor niveau 3 is dat een opleiding tot verzorgenden, verkoopspecialisten en begeleiders in de gehandicaptenzorg. Voor niveau 4 zijn de beroepen verpleegkundige, manager retail en technicus engineering kansrijk.

Reacties

Plaats een reactie