Bijstandsgerechtigden verdringen reguliere banen

Volgend jaar moet iedereen met een bijstanduitkering, werken voor zijn uitkering. In politiek jargon noemt men dat “een tegenprestatie leveren”. Dat kan leiden tot verdringing van reguliere banen. Het probleem zit hem in de wet, die zegt wel wat niet mag, maar niet wat wel nog is toegestaan.

Steeds meer gemeenten laten bijstandgerechtigden werken voor hun uitkering, ook al wordt er nog volop gesleuteld aan de wet, die volgend jaar pas ingaat. Volgens een onderzoek onder 1.700 bijstandgerechtigden door de SP levert 43% met een bijstandsuitkering een tegenprestatie; 21% werkt vanuit de uitkering, waarvan 55% aangeeft dat er sprake is van verdringing van regulier werk.

De vakbond FNV onderstreept deze cijfers. Zeker 50% van de bijstandsgerechtigden doet werk dat voorheen gewoon werd betaald. Volgens Roeland van Geuns, lector armoede en participatie aan de Hoge School Amsterdam valt het met die verdringing van reguliere arbeidsplaatsen wel mee. Dat heeft er vooral mee te maken dat in de bijstand veel mensen zitten die intensieve begeleiding nodig hebben.

Jetta Kleinsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid start een onderzoek naar de tegenprestatie die gemeenten eisen van bijstandgerechtigden. De resultaten en aanbevelingen over de uitvoering van de tegenprestatie worden in oktober verwacht.

Reacties

Plaats een reactie