Veel kritiek op herkeuring Wajongers

Als het aan het kabinet ligt wordt vanaf januari 2015 begonnen met het driejarige traject om alle 240.000 Wajongers opnieuw te keuren. Wajongers waarbij arbeidsvermogen wordt geconstateerd, raken hun Wajong-uitkering kwijt. Zij belanden dan in de (financieel minder aantrekkelijke) Bijstand. 2015 is veel te snel, vindt FNV-voorzitter Ton Heerts. Heerts liet de Tweede Kamer afgelopen maandag weten dat herkeuring voor vele Wajongers betekent dat zij linea recta in de Bijstand belanden, zonder uitzicht op werk. Sommigen zullen zelfs niet in de Bijstand komen, omdat zij bijvoorbeeld spaargeld hebben of bij ouders inwonen. ‘Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten’, aldus Heerts. Beter is het, volgens FNV, om te wachten met de herkeuring tot er uitzicht is op werk voor deze groep. De herkeuring is opgenomen in het sociaal akkoord tussen regering en sociale partners. Het principe achter de herkeuring is daarom niet het bezwaar bij de FNV, maar wel het tempo.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is het met de vakbond eens. De werkgeversorganisatie benadrukt dat er geen afspraken staan in het sociaal akkoord over het tempo van de herkeuringen. In het sociaal akkoord is afgesproken dat werkgevers in totaal 125.000 arbeidsplaatsen creëren voor mensen met een handicap. Dat beloofd nog een hele klus te worden, aldus VNO-NCW.

Ook in de Tweede Kamer lijkt er weinig animo te bestaan voor de snelle herkeuring. Alleen coalitiepartner VVD houdt onverminderd vast aan 1 januari 2015. Coalitiepartner PvdA en oppositiepartijen D66 en CDA willen dat de gevolgen voor Wajongers worden verzacht.

De herkeuring is noodzakelijk omdat de Wajong-regeling, nadat gemeenten verantwoordelijk werden voor de Bijstand in 2004, uit zijn voegen is gebarsten. Mensen die met een handicap waren geboren of tijdens hun jeugd een handicap hadden opgelopen en bij de gemeente een bijstandsuitkering kwamen aanvragen, werden veelal doorgestuurd naar UWV voor een Wajong-keuring. Gemeenten raakten daardoor een bijstandsganger kwijt.

Reacties

Plaats een reactie