Schulden vergroten kans op werkloosheid

Bijna twintig procent van de werkgevers ziet financiële problemen van een medewerker als een goede reden voor ontslag. Maar liefst een derde vindt het zelfs een reden om een contract niet te verlengen. Zo belanden mensen met financiële problemen van de regen in de drup. Werkgevers hebben namelijk vaak pas laat in de gaten dat hun werknemer financieel in de problemen zit. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).

€ 13.000 op jaarbasis

Maar liefst 62% van de werkgevers in Nederland hebben werknemers met schulden. Gemiddeld kost een werknemer met schulden een werkgevers € 13.000 op jaarbasis. Dit komt door afgenomen productiviteit, verhoogd ziekteverzuim en het verwerken van het loonbeslag. Niet zo vreemd dat er twijfel ontstaat over het behouden van de medewerker.

Oorzaak geldzorgen

Financiële problemen van werknemers worden vaak veroorzaakt door plotselinge veranderingen zoals een echtscheiding, baanverlies van hun partner of ziekte. Duidelijke signalen zijn loonbeslag, verzoek om een voorschot en ziekteverzuim. Ook kan de medewerker om meer uren vragen of last hebben van concentratieproblemen.

Aantal loonbeslagen gedaald

Overigens is het aantal loonbeslagen op de werkvloer de afgelopen paar jaar flink gedaald: in 2012 had 74 procent van de organisaties te maken met loonbeslagen en nu is dit nog maar 46 procent.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het Nibud, Divosa, NVVK en Wijzer in geldzaken hebben samen de website gelanceerd www.wijzeringeldzaken.nl. Daar vindt u meer informatie en tips om financiële problemen bij werknemers te signaleren en aan te pakken.

Reacties

Plaats een reactie