Meeste werkgevers tevreden over oudere werknemers

Maar liefst 89% van de Nederlandse werkgevers vindt dat oudere werknemers even goed (77%) of zelfs beter (12%) presteren dan jongere medewerkers. Daarnaast vinden werkgevers doorwerken na het 60e levensjaar steeds vaker gewenst. Desondanks worden er steeds minder ontlastende maatregelen genomen voor oudere werknemers, die ervoor moeten zorgen dat ze (in ieder geval) tot aan pensioengerechtigde leeftijd kunnen doorwerken. Zo blijkt uit het onderzoek ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers 2017’van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat begin deze week verscheen.

Kosten grootste bezwaar

De reden dat vijftigplussers toch moeilijker aan een baan komen dan jongere werkzoekenden, heeft voornamelijk te maken met de kosten. Zo vindt een kwart van de werkgevers dat de productiviteit van ouderen lager ligt dan hun loonkosten rechtvaardigen.

Demotie wint aan populariteit

Regelingen voor vervroegd uittreden of vervroegd pensioen komen steeds minder voor. In 2005 had bijna driekwart van de bedrijven met 55-plussers in dienst zo’n regeling, in 2015 is dat drastisch afgenomen tot ongeveer een kwart  van de werkgevers. Demotie neemt wel aan populariteit toe, tot nu toe maakt 9% van de werkgevers hiervan gebruik.

Alles weten over demotie? Bekijk deze checklist

Reacties

Plaats een reactie