Gevecht om Wajongers in Zuid Limburg

Volgens staatssecretaris Klijnsma moeten er van de huidige 230.000 Wajongers nog 40.000 overblijven. De overige 190.000 moeten weer aan het werk of verdwijnen in de bijstand. Dat levert een besparing op van 1.2 miljard euro. De komende jaren zullen de jong gehandicapten worden herkeurd. Het aantal Wajongers is tussen 1998 en heden explosief gestegen van 113.350 tot 230.000. Toen de gemeenten zelf moesten opdraaien voor de bijstand zouden zij veel gehandicapten richting Wajong hebben geduwd om op de bijstand te besparen.

Het UWV Werkbedrijf moet zorgen dat de Wajongers weer aan de slag komen. In Limburg is er een strijd losgebarsten om de Wajonger tussen UWV Werkbedrijf, Wajong at Work en The Masters. Wajong at Work is een ideële stichting in Sittard die jong gehandicapten begeleidt naar werk. The Masters is een Maastrichts initiatief die Wajongers bij ondernemers en instellingen plaatst of een opleiding laat volgen zonder ingewikkelde subsidies en regelgeving.

Maar beide organisaties hebben de hulp van UWV Werkbedrijf nodig. Want het UWV Werkbedrijf heeft de namen en rugnummers van de Wajongers. Volgens Wajong at Work en The Masters geeft het UWV Werkbedrijf niet thuis. Het UWV Werkbedrijf ziet zich niet als postorderbedrijf die op afroep Wajongers doorstuurt. Samenwerking graag, maar als het serieus wordt is het UWV Werkbedrijf onmisbaar. En dat is het verschil tussen idealisme en professionaliteit, alsdus UWV Werkbedrijf.

 

Reacties

Plaats een reactie