Vooruitblik op december: wat bakken we ervan?

December is natuurlijk gewoon een maand als iedere andere maand én hij is anders. Het is toch de maand waarmee we weer een tijdspanne afsluiten. Een maand die kan oproepen tot zowel terug- als vooruitkijken, ofwel: bezinning. Wat is er gebeurd, wat heb ik bereikt, wat niet, waar ga ik naartoe en wat leer ik ervan?

Als arbeidsprofessional is het zinvol om in de aanloop naar december eens beschouwend te kijken naar wat het afgelopen jaar voor u heeft betekend. Wat heeft het u gebracht? Hoe heeft u zich gepositioneerd in de markt, hoe zijn de verhoudingen binnen uw organisatie en de ontwikkelingen richting uw klantpartijen?

Bezig zijn met andermans arbeidsmobiliteit is serious business. U bemiddelt tussen partijen, werkgever en werknemer, die een uitwisseling hebben van levenstijd tegen betaling (perspectief werknemer) of investering tegen te ontvangen bijdrage (perspectief werkgever). Vanuit beide perspectieven beschouwd, gaat het om energetische uitwisseling. Als deze uitwisseling in balans is, dan voelt dat voor beide partijen én voor u als bemiddelende partij goed.

In december krijgen we volgordelijk Sinterklaas, Kerst en oud en nieuw. En dat alles in 31 dagen tijd. Het maakt een wereld van verschil vanuit welk geloofssysteem (religies en waarden en normen) u deze dagen beleeft. Het sinterklaasfeest is in het publieke domein een gevecht geworden waarbij volwassenen hun standpunten zo stevig neerzetten dat polarisatie dreigt of al bezig is.

Als we dat net achter de rug hebben komt de kerstboodschap van ‘vrede op aarde’ naar ons toe. Een mooie boodschap die ook dubbel voelt met de strijd die we net achter de rug hebben. En dan gaan we naar de apotheose van het jaar, de afsluiting. We gaan vieren dat we het jaar afronden en vanuit dat afscheid, meteen het nieuwe jaar omarmen. ‘De koning is dood, leve de koning’. We vieren wat af in december. We stuiteren wat kanten op in die laatste maand.

Als arbeidsmobiliteitsprofessional heeft u te maken met dit soort sociale ontwikkelingen. U bemiddelt of intervenieert niet alleen in arbeid, u heeft te maken met de mens die de arbeid levert en degene die de arbeid ontvangt. Deze mensen doorlopen dezelfde mallemolen gedurende de maand december als u. Als u dat nog niet doet, ga hierover eens met ze in gesprek. Wat gebeurt er met hen in deze sociaal turbulente tijden? Wat doet dat met ze? Of beperkt u zich tot het brengen van een flesje wijn en een gezelligheidspraatje?

Toen ik jaren geleden bij een uitzendbureau werkte deed ik dat laatste. Maar goed ik was 24 jaar jong. Nu op mijn 57e weet ik beter. We moeten het gesprek voeren en het samen vieren. Niemand uitgesloten.

Reacties

Plaats een reactie